İLK DUT HASADINDA PEKMEZ ÜRETİMİ
Şebinkarahisar’ın meşhur dut pekmezini, yöre halkı yıllardan beri geleneksel olarak pekmez yapımını sürdürüyor
Şebinkarahisar pestili ile pekmezinin lezzetli oluşu ve kalitesinin sırrı, Bağlar’da bulunan dut ağaçlarından elde edilen ürünler ve yapılan malzemelerin kaliteli oluşunda yatıyor.
ŞİFA KAYNAĞI PEKMEZ, FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ
Şebinkarahisar Bağlar mevki pestil ile pekmezin merkezi olup, buralarda üretimi artırmak için geleneksel üretim dışına çıkılarak, yeni sistem cam muhafazalı mekânlar yapılarak, pestil kurutma ve sağlıklı pekmez üretimin önü açılmaktadır.
Şebinkarahisar halkının belirgin özelliği, elindeki ürünün değerini çok iyi bilir ve onu en iyi şekilde değerlendirir. Ağzının tadını ihmal etmez, sağlığını da korur. Fakat bu özellik kendi evi ve ailesine yetecek kadar üretim yapmaktır. Yeni yeni, evlerin bahçelerinde, toplu üretim merkezleri oluşmaya, bu yönde çalışmalar yapılmaya başlanmış olup, pestilin tadını özleyenlere özel sipariş ile gönderiyorlar
Üretimi artırmak için halkın kendi bahçelerinde oluşturduğu bu yeni sistem, sağlıklı ürünler elde etmekle birlikte, Belediye ve Kaymakamlık bu konuda gerekli destek ve eğitimi vererek, yeni meslek kolu yaratmalıdır. Kış günlerinin şifa kaynağı bu ürünler, tam bir enerji deposu olarak, halkın tercih sebebi oluyor.
Şebinkarahisar’da gıda tüzüğüne uygunluk belgesi bulunan bir veya iki tesis olduğu düşünülürse, Cam muhafazalı tesislerin, Bağlar’da çoğalması ile lezzetli Şebinkarahisar yöresel ürünleri, marka halinde piyasa da bulmak mümkün olacak. Hele birde Karadut pekmezi tam bir şifa kaynağı, bu ürünlerde üretimin çoğalması Şebinkarahisar marka ürünlerinin de, her yere yayılması sağlanmış olacaktır.
Şebinkarahisar Kültür, sanat ve Ceviz festivali kapsamında yapılacak, en iyi pestil ve pekmez yarışması da bu yönde beklenen ilgiyi artıracak olup, yapılacak projeler ve seri üretim ile ilçe ekonomisine büyük katkıları olacaktır.
Zaman, zaman halk arasında konuşulan sohbetlerde, Şebinkarahisar’da üretilen pekmez, pestil ve diğer ürünlerin marka değerinin oluşması ve bu ürünlerin büyükşehir marketleri raflarında satılması ile beraber, büyük bir ekonomik potansiyeli ilçeye kazandırmış olacaktır.
Tamamen doğal maddelerden yapılan Şebinkarahisar pestil ile pekmez ve çeşitlerinin çoğalması üretimi artırmaktan geçiyor. Bu yönde yerel idarecilerin halkı teşvik etmesi ve eğitimi artırmasıdır.
Pestil ile pekmezin ham maddesi çoğunlukla Bağlar bölgesinde bulunmaktadır. Buna rağmen üreticilerin ve satıcıların yöresel ürünleri gelir kaynağı olup bütçelerine destek sağlamaktadır
Dut ağaçları ailedeki erkeklerin yardımıyla silkelendikten sonra meyveler toplanarak kazanlara boşaltılıyor. Aroma ve tat bakımından incelik isteyen kaynatma, süzme gibi işlemleri ise kadınlar büyük emeklerle gerçekleştiriyor.
Kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan dutlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez haline getiriliyor.
Şebinkarahisar yöresinin kendine has iklimi ve toprak yapısından kaynaklı olarak benzersiz bir lezzete sahip olan dut meyvesinin, usta ellerde adeta mucizeye dönüştürülmüş halidir dut pekmezi. Gıda maddesi olmanın ötesinde yüz yıllardır şifa kaynağı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Her yaştaki insan için oldukça sağlıklı bir besin seçeneği ve gün boyu zindelik sağlayan enerji kaynağıdır.
Sadi Toygar
Etiketler : PESTİL İLE PEKMEZİN KRALI ŞEBİNKARAHİSARDA